ALKUUN


EtusivulleTaustaa

Näyttelijän perustaitoihin kuuluu oikeastaan nykyään jo laulutaito erilaisten musikaalien ja musiikkiteatterin takia. Ts. mitä monipuolisempi näyttelijä on, sitä "käyttökelpoisempi" hän myös on teattereiden kannalta. Laulu on kuulunut Samin "työvälineistöön" jo kauan, mutta varsinaisesti hän on keskittynyt siihen yhä kunniahimoisemmin 1990-luvun lopusta lähtien. Sami on ottanut laulutunteja jo yli kymmenen vuoden ajan eri opettajilta. Viimeisimmät kymmenen vuotta Sami on kouluttautunut Kirsi Rissasen opastuksella.

Keikkailun aloitus

Sami on tehnyt satunnaisesti laulukeikkoja jo 1980- ja 1990-luvulla, mutta varsinainen aloitus tapahtui kuitenkin vuonna 1999, jolloin Sami Kari Grandina ja Janonsammutajat -orkesteri (Jussi Liski, Heikki Keskinen, Kari Peltonen sekä Jari Kivimäki) kiersi tiukan kesäkiertueen touko-kesäkuussa tehden 23 keikkaa lähes putkeen. Keikkaputki oli kiva ja raskas kokemus, mutta jätti Samille suurenevan hingun tanssikansan viihdyttäjäksi.

Levytyksiä

Ensimmäisestä kesäkiertueesta sai alkunsa myös levyn teko, sillä tammikuussa 2000 julkaistiin ensimmäinen maksisinkku. Se sisälsi neljä nostalgista tanssimusiikkia vanhaan tyyliin sovitettuna (Matka Timbuktuun, Lola Pieni, Sinä Sinä Sinä ja Keltaiset banaanit). Orkesteria johti Jussi Liski ja ansiokkaina muusikoina olivat Heikki Keskinen, Kari Peltonen, Juha Lanu ja Ari Ikonen. Kappaleet Sami lauloi vanhaan malliin tuuman studionauhalle ja oikeaan putkimikkiin. Fiilis oli oikeasti aito!

Heti perään ryhdyttiin puuhaamaan toista maksisinkkua ja syyskuussa 2003 ilmestyi Sami Kojonen - Konstailematonta tanssimusiikkia -maksisinkku. Tällä levyllä kuultiin myös uusia uusnostalgisia tanssikappaleita kuten Neito saavuttamaton sekä Foksityttö. Levy soi soittolistaformaattien puristuksessa melko mukavasti ja mm. Pohjanmaan Ylen Radio Suomessa Sami oli kuukauden artisti kesäkuun 2004.

Tammikuussa 2006 Sami julkaisi esimakua tulevalta pitkäsoitolta kappaleella YT-neuvottelut, mikä ajankohtaisuudessaan sai hymyt irtoamaan monien huulilta. Helmikuussa 2007 puolestaan julkaistiin tunteikas Helmi-foksi. Se "oikea ja odotettu" pitkäsoitto on valmis ja julkaistiin 13.6.2014.

Oma Vaihtoaskel-orkesteri

Oma orkesteri takasi korkean laadun soitossa ja meiningissä. Siksi Sami halusi ammattimuusikot taakseen kuten tapahtui kesän 1999 kiertueellakin. Uusi oma orkesteri sai tulikasteensa Toivevävypojan kosto -produktiossa 2003.

SM-Pronssia 2006

Sami Kojonen & Vaihtoaskel voitti pronssia tanssiorkestereiden SM-kisoissa SMORKISSA 2006 ja johti uusiin haasteisiin. Poikien tasokas soolo- sekä taustalaulu hurmasi niin tuomariston kuin tanssiyleisönkin eri puolilla Suomea ja yhtye valittiin yleisön suosikiksi jo semifinaalivaiheessa.

Sami & Vaihtoaskel teatterissa

Vuonna 2006 pojat aloittivat yhteistyön myös ammattiteatteri Tahtiteatterin kanssa. Pojat monipuolisina esiintyvinä muusikoina ja Sami perusammatissaan näyttelijänä saivat teatterityössä aikaan kiintoisaa katsottavaa muiden ammattiesiintyjien kanssa.

Estradit laajenevat

Sami on esiintynyt yhä isommilla estradeilla ja myös mielenkiintoisissa konserteissa kuten esim. Harry Bergströmin elokuvamusiikin konserteissa. Useimmiten hänen taustaorkesterinaan on nähty nyttemmin maankuulu Petoman-orkesteri ja pitkäsoiton julkaisun myötä 2014-2015 nähtiin paljon uutta ja jännittävää: Sami Solistina Olavi Virta -musikaalin pääroolissa Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Olana sekä Sami Kojonen 20-vuotta lavalla -Juhlakonsertti.

Musikaalisesta suurmiehestä toiseen

Kesä 2016 toi jälleen uusia musiikillisia haasteita, sillä Sami teki upean roolin Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Tapio Rautavaarana musiikkinäytelmässä Tapsan Tähti! Arviot olivat kiittäviä ja yleisö teatterialan ammattilaisia myöden antoi palautetta: "Aivan Tapsan kaksoisolento!"

Lisätietoa myös sivustoilla:

Samin kotisivut (www.samikojonen.com)

Tahtiteatterin kotisivut (www.tahtiteatteri.com)

Tahtiteatterin Kesäteatterin -kotisivut (www.tahteatteri.com/kukt)